KURZ PRO ZAČÍNAJÍCÍ VČELAŘE 2018

7.1.2017

Kurz pro začínající včelaře

Přemýšlíte, že začnete včelařit, ale nevíte kudy do toho? Máte spoustu otázek, možná i obav a chtěli byste si to napřed vyzkoušet „nanečisto“? Tak právě pro Vás jsme připravili praktický Kurz pro začínající včelaře, který probíhá ve skupince max. 5 osob na našem stanovišti na Praze 6 – Suchdol a jeho náplň je následující:

  • ÚVODNÍ SETKÁNÍ U VČEL – na prvním setkání budeme včelky pozorovat jen z dálky, navzájem se seznámíme, řekneme si, co kdo od kurzu očekává a samozřejmě bude spoustu prostoru pro dotazy. cca 2 hod.
  • TEORETICKÉ ZÁKLADY – vědomosti jsou ve včelaření půlka úspěchu, a proto si řekneme několik základních pravidel, jak se včelami pracovat, na co si dát pozor a jak vlastně takové včelstvo funguje. cca 2 hod.
  • PŘÍPRAVA RÁMEČKŮ – řada začínajících včelařů je rozčarována, co vše obnáší takové včelaření. Aby byl kurz opravdu praktický, připravíte si pro „svá“ včelstva několik rámečků. Těšit se můžete na vůni dřeva a včelího vosku. cca 3 hod.
  • USAZOVÁNÍ ODDĚLKŮ – a je to tady! Protože kurz má být opravdu praktický, každý z Vás dostane na starosti jeden oddělek o který se budete starat až do jeho úspěšného zazimování. Na této lekci budeme usazovat oddělky do úlů. cca 2 hod.
  • KONTROLA ODDĚLKŮ – přestože nejčastější chybou začínajících včelařů je, že své včely ukoukají, je třeba je čas od času zkontrolovat. Podíváme se jak oddělky síly a případně jim pomůžeme v rozvoji doplněním rámečků.
  • ROZŠIŘOVÁNÍ ODDĚLKŮ – snůška je v plném proudu a oddělky nám hezky síly, je tedy třeba je rozšířit, aby měli dostatek prostoru. V této lekci budeme přidávat oddělkům nový nástavek. cca 2 hod.
  • KONTROLA ODDĚLKŮ II – po nějakém čase od rozšíření je třeba oddělky zase zkontrolovat a případně jim upravit skladbu plástů v nástavcích podle toho jak nám budou sílit. cca 2 hod.
  • PŘELÉČENÍ ODDĚLKŮ – včelaření nejsou jen radosti, ale bohužel také starosti se včelími nemocemi. V rámci této lekce si ukážeme preventivní přeléčení oddělků pomocí kyseliny mravenčí. cca 2 hod.
  • KONTROLA ODDĚLKŮ III – při následující lekci zkontrolujeme oddělků po ukončení přeléčení. Ukážeme si kontrolu měli a případně i to, jak vypadá nepřítel včel Varroa destruktor. cca 2 hod.
  • ROZŠIŘOVÁNÍ ODDĚLKŮ II – oddělky jsou už v plný síle a aby jim nebylo těsno, budeme jim přidávat 3. nástavek. Jednak proto, aby mohli dále sílit a také jako prevenci před rojením. cca 3 hod.
  • KONTROLA ODDĚLKŮ IV – a máme tu další kontrolu, tentokrát se podíváme, jak nám včely obsedají prostor úlu po posledním rozšiřování a případně zasáhneme do složení rámků. cca 2 hod.
  • ÚPRAVA VČELSTVA NA ZIMU – mnohým z vás to přijde úsměvné, ale v srpnu už je potřeba včely chystat na zimu. Provedeme poslední kontrolu a připravíme prostor úlu na zimování. cca 2 hod.
  • KRMENÍ – s přípravou na zimu souvisí i dodávaní zimních zásob. Přestože včelám nějaký med zůstal, je třeba zásoby doplnit pomocí cukerného roztoku. Jak na to si ukážeme na této lekci. cca 2 hod.
  • KRMENÍ II – abychom včely nezahltili a případně matku nepřipravili o prostor pro kladení, je třeba krmení rozdělit do 2-3 etap. Ukládání zásob je pak i pro včely méně chaotické a stihnou vše zpracovat. cca 2 hod.
  • PODZIMNÍ LÉČENÍ – jak už bylo řečeno, je potřeba včelám při boji s nemocemi, zejména pak Varroázou pomoci. Proto si na posledním setkání ukážeme podzimní léčení pomocí tzv. fumigace, což bude zároveň naše poslední setkání. cca 2 hod.

3 komentáře u „KURZ PRO ZAČÍNAJÍCÍ VČELAŘE 2018

  • Dobrý den,
    zaujala mě nabídka vašeho kurzu. Chybí mi ale informace o termínu nebo ceně. Mohl bys tedy touto formou doptat?
    Předem děkuji za odpověď
    Petr Pýcha

  • Dobrý den,

    rád bych zeptal na detaily ke Kurzu pro začínající včelaře.

    Je možné se stále přihlásit?

    Kdy probíhá?

    Jaká je cena?

    Děkuji za odpověď.

    S pozdravem

    Štěpán Říha
    tel.: 725 307 598

  • Rád bych se zúčastnil kurzu pro začínající včelaře, těším se, Ondřej Zapletal, tel.: 777 787 948

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *